Big Data

Big Data ve Almanya milli takımı

Günümüz de veri artık her şey, her şey bir veri.

Karışık bir cümle gibi gelse de aslında gayet basit ve anlaşılır bir halde. Günlük hayatta yaptığınız işler, telefon görüşmeleriniz, attığınız adımların sıklığı ve uzunluğu , günlük sporunuz hepsi buna bir örnek.  Yaptığımız her iş ve oluş eğer bir veri ise bundan verim elde etmek gerekmez mi ?

İşte bu soruyu Almanya milli takımı kendine sorduğun da ortaya 2014 Dünya kupasını kaldırmaya uzanan bir yolculuk aynı zaman da İnsan hakları mahkemesine başvurulsa ceza-i işlem uygulanabilecek Brezilyaya karşı 7-1 biten Almanya zaferi ortaya çıktı.

Başarının arkasında illaki futbolcuların kalitesi , ünlü alman disiplini de var fakat taktiklerin belirlenmesi tamamen veriler ile oluştu.  Almanya turnuva öncesin de SAP firması ile işbirliği içerisine girerek tüm takımın pozisyonlarını , koşu mesafelerini , koşu hızlarını , yaptıkları top kayıplarını , sahayı kullanış verimliliklerini hatta topu oyuna ne kadar sürede soktuklarına kadar tam detaylı bir analiz çıkardı.

Aşağıda örnek bir analiz işlenmekte.

Yapılan istatistikler de 2010 dünya kupasındaki ayakta top tutma oranı 3,4 saniye iken bu oran 2014 yılında 1,1 saniye olarak belirlenmiş. Diğer bir değişle Almanlar futbol ile birlikte bildiğiniz masa tenisi oynamışlar ki şuan bireysel oynanan Brezilya futbolu ile karşılaşınca 7-1 gibi bir sonuç çıkmış.

Bununla birlikte kupa dönemin de rakip takımların hali hazırda oynadığı maçlardan alınan veriler sonucunda gelen analizler sayesinde kurulacak taktikler belirlenmiş.  Oliver Bierhoff konuyu şöyle özetlemiş. ;

” Bir antrenmanda 10 dakika içinde, 10 oyuncu, 3 farklı topla 7 milyon adet farklı veri üretiyor. Bir dakikada 700 bin farklı veriyle karşı karşıyayız. Bir teknik heyetin çıplak gözle bu bilgiyi takip edip doğru performans istatistiklerine ulaşması mümkün değil. SAP sayesinde Alman Milli Takımı bu büyük veriyi saniyeler içinde canlı olarak analiz edip anlamlı veriye dönüştürebiliyor ve başarıya giden yolda doğru taktiğe ulaşabiliyor.”

untitled2[1]

 

german_data[1]
Sonuç olarak Almanya 2014 dünya kupasında yenilgi almadan zafere ulaştı ve bu başarıyı aklımıza kazıdı. Futbol severler için baş döndüren bir futbol ortaya koydu ama bizler için ” Big Data ” ‘nın kullanım alanlarının ne kadar geniş olduğunu , istenildiğin de neler yapılabilineceğini bir kez daha ispatladı.

Darısı bizim Futbol kulüplerimiz başına : )

bparlayan

Blog sitemi boş zamanlarımda hem biraz karalamak hemde mesleki tecrübeleri paylaşmak için kullanmaktayım. Burası benim deşarj noktam. Bu paylaşımları istediğiniz gibi çoğaltabilir ve kullanabilirsiniz : ). Ufak bir teşekkür yeterli. bugra[@]bugraparlayan.com.tr adresinden iletişim kurabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı