Oracle Linux

Oracle Linux 6 Kurulumu

Oracle Database 11G veri tabanımızın kurulması ve istikrarlı olarak çalıştırılması için ihtiyacımız olan işletim sistemi Oracle Linux 6 ‘yı aşağıda adım adım anlayacağız.

Güncelleme
Video olarak izlemek için;
https://www.youtube.com/watch?v=1Uisv6CtwO0

Oracle işletim sistemleri için hazırlığı sayfa olan “ Oracle Software Delivery Cloud “ adresinden isteğe bağlı olarak Güncel sürümü çekebilir yada arşivden .iso dosyasına erişebilirsiniz. Bu hususta dikkat etmeniz gereken eğer bu yükleme peşine Database 11G kuracaksanız Oracle Linux 6 yı yüklemeniz gerektiğidir. Oracle Linux 7, Database 12C ile efektif çalışır. Database 11G yüklendiği durumlarda servisler ve kurumlar ile alakalı sıkıntılar çıkmaktadır. Oracle da zaten tavsiye etmiyor : )

Bir dvd yada sanal sunucuda kullanıyorsak sistemi .iso dosyamızdan boot edelim. ( HYPER-V kullananlar sanal sucuyu Generic 1 kurmalıdır. ).Boot işlemi tamamlandığın da Oracle Linux’un karşılama ekranını göreceksiniz. Burada “ Install or upgrade an existing System “ diyeceğiz.

Kritik Detay: Bazı kurumlarda Ekran kartı ile sıkıntılar yaşayabiliriz. Örneğin Nvidia bir ekran kartı kullanıyorsak kurulum hatası ile karşılaşabilirsiniz. Bu noktada “ Install System with basic video driver “ seçeneği seçilmelidir.

OEL_Install_1

 

Karşılama ekranın da kurulum başlattığınızda Aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız. Bu ekranda Linux kurulum öncesi herhangi bir bozuk kurulum dosyası var mı kontrol etmek ister. Burada “ OK “ diyerek inceleme yapabilir ya da “ SKIP “ diyerek bu ekranı geçebilirsiniz. Biz “ SKIP “ diyerek bu ekranı geçeceğiz.

OEL_Install_2

Hoş Geldiniz ekranın da “ NEXT “ diyerek devam ediyoruz.OEL_Install_3

İşletim sistemi dil seçeneğini belirliyoruz, Bem kurumlarda her zaman “ ENGLISH ( ENGLISH ) “ seçiyorum ve “ NEXT “ diyoruz. ( siz duruma göre farklı bir seçim yapabilirsiniz. )

OEL_Install_4

Klavye dili “ turkish “ diyerek “ NEXT “ diyoruz.

OEL_Install_5

İşletim sistemi için depolama birimi seçeceğiz. Kurumlarımızı yerel disk üzerine yapacağımız için “ Basic Storage Devices “ işaretleyerek “ NEXT “ diyoruz.

OEL_Install_6

Kurulumumuz VMWARE üzerinde yapıldığı için diskte bazı düzenlemelerin yapılacağına dair uyarı alacağız.  “ Yes , discard anay data “ butonuna tıklayarak devam ediyorum. Kurulum direk olarak fiziksel ortamda yapılsaydı bu ekranı görmeyecektik.

OEL_Install_7

İşletim sistemimizin Hostname ( sunucu ismi ) domain adresi dahil olarak yazıyorum. ( örneğin: makinadı.domain.com.tr ). Daha sonra sol alt kısımda bulunan “ Configure Network “ Butonuna tıklıyoruz. Bu kısımda network ayarlarımızı yapacağız. Kurulum esnasında işletim sistemi ilk olarak “ DHCP “ etkin olarak gelir ve networkunuz de bulunan bir DHCP sunucusu üzerinden IP adresi alır. Fakat biz işletim sistemimize statik bir ip adresi vereceğiz.

“ Dokümanın son aşamasında kurulum bittiğin de /etc/hosts dosyasında da işlemlerimiz olacak. “

OEL_Install_8

İşletim sistemimiz açıldığında ağ bağlantısının otomatik olarak başlatılması için “ Connect automatically “ kısmını onaylamanız gerekmekte. Diğer türlü olarak işletim sistemimiz her açıldığında ağ bağlantısı kapalı olacağı için elle aktif hale getirmemiz gerekecek.

Biz işletim sistemimiz de “ DHCP “ kullanmayacağımız için “ IPv4 Settings “ sekmesine gelerek Method alanında “ Manual “ kısmını seçiyoruz. Ekran aktif hale gelecek ve ikinci adım olarak “ add “ butonuna basacağız. Burada IP yapımıza uygun olarak numaralandırma yapacağız.  Ben “ 192.168.1X/24 “ kullandığım için aşağıdaki örnekte bu şekilde verildi. Siz kendi yapınıza göre uyarlayabilirsiniz.

Ağ yapılandırmasını yaptıktan sonra “ apply “ butonuna basarak işlemleri onaylayın ve “ NEXT “ diyerek diğer sayfaya geçin.

OEL_Install_9

Ağ ayarlarından sonra karşınıza bölgesel dil ayarları gelecek burada bulunduğunuz konuma bağlı olarak Ülke / Şehir seçiminizi yapın ve “ NEXT “ butonu ile devam edin. ( Ben İstanbul olarak seçim yaptım )

OEL_Install_10

İşletim sistemimiz için en önemli kısım “ root “ şifresi . Root şifresi mümkün mertebe özel karakter , harf ve rakam içermeli. Güncel şifre prosedürünü birim yöneticisinden öğrenebilirsiniz.

OEL_Install_11

Bu bölümde Hard disk bölümlemesi yapacağız. Biz ilk kurulum yaptığımız için “ Create custom layout “ kısmını işaretleyerek “ NEXT “ butonuna basıyoruz.,

OEL_Install_13

Test kurulumu için 80GB alan ayırdığımızdan dolayı şuan ham bir şekilde tüm diski görebiliyoruz.
OEL_Install_18

Disk bölümleme kısmında “ boot “ dosyalarımız için öncelikle 500MB ‘lık bir alan oluşturacağız.  Bu alanı oluşturmamızdaki amacımız işletim sisteminin ön yükleme dosyalarını bağımsız olarak buraya atmasını sağlamak. Farklı makale yada dokumanlar da bu alanın kurulmadığını görebilirsiniz ben gerek alışkanlık gerekse yönetim açısından her zaman tavsiye ediyorum.

Boot alanını oluşturmak için “ Create “ butonuna basıyoruz ve “ Standart Partition “ seçimi yaparak “ OK “ butonuna basıyoruz.

Aşağıdaki ekranı alacağız. Resimde Gördüğünüz gibi doldurabilirsiniz. “ Size alanı MB cinsinden olduğu için sadece 500 yazmanız yeterli “

Mount Point : /boot

File System Type : ext4

Size ( MB ) : 500

Fixed size seçili olacak

OEL_Install_15

Bölümleme işleminin ikinci adımında kalan disk alanını oluşturmak için tekrar “ Create “ butonuna tıklıyoruz ve “ LVM Pyhsical Volume “ seçerek tekrar “ Create “ butonuna tıklıyoruz.

OEL_Install_16

Açılan pencerede “ Fill to maximum allowable size “ alanını işaretliyerek “ OK “ butonuna basıyoruz.

OEL_Install_17

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi “ LVM Pyhsical Volume “ oluştu , Şimdi “ LVM Volume Group “ oluşturup kalan kısımları buraya atayacağız. Physical Volume  ( LVM) seçiliyken create butonuna tıklıyoruz.

OEL_Install_18

Açılan ekranda “ LVM Volume Group “ ‘u seçerek “ Create “ butonuna tıklıyoruz.

OEL_Install_19

Bu aşamada “ Volume Group “ ve altına bölümlerimizi oluşturma işlemlerini yapacağız. “ Volume Group Name “ adına özel harekter yada boşluk kullanmadan herhangi bir isim verebilirsiniz. Akılda kalması açısında “ volüme group “ kısaltması olan “ vg ” harfleri kullanılabilir.  İsimlendirme yaptıktan sonra “ add “ butonuna basıyoruz ve eklemelere başlıyoruz.

OEL_Install_20

Bölüm oluştururken öncelikle swap alanı oluşturacağız. Biz işletim sistemimizi aynı zaman da Oracle DB içinde kullanacağımız için kesin bir şart ile ihtiyacımız olacak. Ben açıkçası her halükarda eklenmesini tavsiye ediyorum. Swap alanı sunucunun RAM kapasitesine göre değişmekte. Oracle tavsiyesine uygun olarak aşağıdaki kapasiteleri verebilirsiniz.

0 – 256 MB arasında bir RAM var ise RAM boyutunun 3 katı
256MB  – 512MB arasında bir RAM var ise RAM boyutunun 2 katı
512 MB – 2GB arasında bir RAM var ise RAM boyutunun 1.5 katı
2GB – 16GB arasında bir RAM var ise RAM boyutu kadar
16GB den fazla ram var 16GB swap alanı oluşturulmalıdır.

Güncel değerleri http://tahiti.oracle.com adresinden inceleyebilirsiniz.

Biz swap alanımızı oluştururken “ Logical Volume Name “ olarak “ lv_swap  “ kullanacağız. Yine aşağıdaki resme uygun olarak swap alanı boyunu Megabyte cinsinden yazıyoruz. Buradaki alanı hesaplarken örneğin 4GB swap alanı atayacaksak 1024*4=4096MB belirleyebiliriz. Swap alanının az olması durumda DB kurarken farklı hatalar alınabilir. Gerekli miktar atandıktan sonra “ OK “ butonuna basarak devam ediyoruz.

OEL_Install_21

Swap eklemesini yaptıktan sonra surada “ / “ ve temp alanlarının oluşturulmasına geldi. Normal şartlarda kalan disk alanını  tamamen linux’a atamak için “ Mount Point “ alanına  “ / “ yazmanız yeterli. Biz bütün alanımızı kök diske bağlayacağımız için alttaki resim gibi işlem yapıyoruz ve  “ OK “ butonuna basıyoruz.

OEL_Install_22

Eğer “/u01” yada “/tmp” gibi bölümler oluşturmamız gerekirse yine aynı adımları izleyerek uygun “ SIZE ( MB ) “ boyutları ile paylaşım sağlayabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta ilk olarak root alanın oluşturulması gerektiği. Diğer bir değişle ilk olarak swap eklemesi yaptıktan sonra “ / “ alnın oluşması gerekiyor daha sonra diğer bölümleri yapabilirsiniz.

Oracle veritabanı kurulumu ve diğer işlemler için “/tmp” oluşturacaksınız bu alana 10GB yer ayırmanız yeterlidir.  Gerekli işlemlerden sonra “ NEXT “ diyerek devam ediyoruz.

OEL_Install_24

“ NEXT “ butonuna bastıktan sonra Linux bize ham alanların biçimlendirileceği mesajını veriyor. “ FORMAT “ butonuna tıklayarak diğer atım adımlara geçiyoruz.

OEL_Install_25

Disk biçimlendirme işlemi tamamlandıktan sonra değişiklik uygulanacağına dair “ Write changes to disk “ butonuna basıyoruz.

OEL_Install_26

Kurulumun bu işleminde Boot Loadet önyükleme dosyalarının nereye yazılacağını belirteceğiz. Disk paylaşımı yaparken 500 MB ‘lık swap alanı ayırmıştık biz ön yükleme alanını burayı seçeceğiz. “ Install boot loader on /dev/sda kutucuğu işaretliyken “ Chance Device “ butonuna tıklıyoruz ve “ First sector of boot partition-/dev/sda1 kısmını işaretleyip “ OK “ butonuna basıyoruz.

OEL_Install_27

“ NEXT “ butonuna tıklayarak paket kurulumlarına geçiyoruz. ( Bu ekran da “ Database Server “ ve alt kısımda yer alan “ Custumize Now “ seçeneği işaretli olması gerekiyor )

OEL_Install_29

Paket kurulumları için aşağıda liste mevcut. Dikkat edilmesi gereken nokta paketleri seçerken alışkanlık olarak sadece işaret koymak yetmiyor. Sağ tıklayarak “ Select all optional packages “ ile seçmeniz gerekiyor. Bunu yapmamızdaki amaç bu şekilde seçtiğimizde eğer var ise alt paketler ile beraber otomatik kendi seçmesi. Aşağıdaki paketler seçildikten sonra “ NEXT “ diyerek devam ediyoruz.

OEL_Install_31

 

Base System Servers System Management Desktops Applications Development
Base Server Platform System Management Desktop Internet Browser Additional Development
Compatibility libraries System administration tools Desktop Debugging and Performance Tools Development Tools
Console Internet Tools Desktop Platform Server Platform Development
Debugging Tools Fonts
FCoE Storage Client General Purpose Desktop
Hardware monitoring utilities Graphical Administration Tools
Java Platform Input Methods
Large Systems Performance Legacy X Window System Compatibility
Network file system client Remote Desktop Clients
Performance Tools X Window System
Perl Support
iSCSI Storage Client

Kurulum paket miktarına ve kaynaklara göre değişen sürede işletim sistemimiz kurulacak.

OEL_Install_33

Kurulum işlemi bittiğin de sizden “ Reboot “ istenecek. Son ayarlarımız için yeniden başlatıyoruz.

OEL_Install_34

Yeniden başlatma işleminden sonra son düzenlemeleri yapacağımız ekran karşımıza gelecek. “ Forward “ butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

OEL_Install_35

“ Yes , I agree License Agreement “ seçeneğini işaretleyip “ Forward  “ diyoruz.

OEL_Install_36

“ No , I prefer to register at a later time “ seçeğini tıklayıp “ Forward “ diyoruz.

OEL_Install_38

Bir kullanıcı hesabı girmediğimz için uyarı alıyoruz, “ No Thanks I’II connect later “ seçerek “ Forward “ diyoruz.

OEL_Install_38

Lisans ve güncelleme ön ayarlarının bitmesi ile tekrar “Forward “ diyerek devam ediyoruz.

OEL_Install_39

Bu ekranda eğer gerekiyorsa kullanıcı oluşturabiliriz fakat “ Oracle “ kullanıcısı hali hazırda geldiği için istisnalar dışında ihtiyacımız yok. “ Forward “ diyip geçiyoruz.

OEL_Install_40

İşletim sistemi saat ve tarihini kontrol ettikten sonra “ Forward “ diyoruz. ( Eğer yapımız ilerde cluster yapısına geçerse daha sonra burayı network ile senkronize etmekte yarar var. )

OEL_Install_41

Kdump alanın da “ Finish “ butonuna tıklayarak kurulumu bitiyoruz.

 

Kurulum bu şekilde bitiyor. İşletim sistemimiz açıldıktan sonra kullanıcı giriş ekranı ile karşılaşacağız. Bu ekranda “ other “ diyerek “ root “ kullanıcı olarak giriş yapacağız. Oracle şifresi daha sonradan oluşturulacak.

OEL_Install_44

Kullanıcı adına “ root “ şifreyede ilk kurulumda belirlediğiniz root şifresini girerek Linux dünyasına giriş yapıyoruz.

OEL_Install_45

Giriş işleminden sonra uyarı alacağız, burada root şifresi tam yetkili olduğu yanlış ellerde kalıcı hasarlar gelebileceği uyarı geliyor. “ Do not Show me this again “ tıklayarak “ Close “ diyoruz ve masaüstü ile karşılaşıyoruz. Bu arada bu kurulumu gündüz yaparsanız masaüstü rengi kırmızı olacaktır. Linux günün saatlerine göre masaüstü rengini kendi ayalar : ).

OEL_Install_47

Kurulum bitti : )

” Eğer oracle kullanıcı ile işlem yapmak isterseniz root kullanıcısı ile terminal penceresi açarak  passwd komutu ile oracle şifre atayabilirsiniz. ”

Örnek :

$passwd oracle

 

bparlayan

Blog sitemi boş zamanlarımda hem biraz karalamak hemde mesleki tecrübeleri paylaşmak için kullanmaktayım. Burası benim deşarj noktam. Bu paylaşımları istediğiniz gibi çoğaltabilir ve kullanabilirsiniz : ). Ufak bir teşekkür yeterli. bugra[@]bugraparlayan.com.tr adresinden iletişim kurabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı