Oracle Database

Oracle Database 20c Automatic In-Memory Geliştirmeleri

Değerli Dostlar,

Oracle Database 20c ile bilikte Automatic In-Memory ( AIM ) teknolojisi önemli ölçüde geliştirildiği bilgisini vermek istiyorum . 18c ile birlikte hayatımıza giren bu teknolojide daha önce inmemory_automatic_level parametrelerisini LOW ve MEDIUM olarak belirleyebiliyorduk. Oracle Database 20c sürümünde bu parametreler arasına artık HIGH seçeneğide eklendi.


Bu ayarlama ile önceden IN-Memory özelliğine dahil olmayan tüm nesneler artık ” INMEMORY MEMCOMPRESS AUTO ” olarak ayarlanıyor. In-Memory otomatik ayarlama ile birlikte Trace ve sutün istatistiklerini kullanarak In-Memory içerisine store edilen nesneleri otomatik olarak yönetme kabileti kazanıyor

Diğer bir değişle ,genel olarak hepimizin sorduğu In-Memory içerisine hangi nesneleri yerleştirebileceğimiz sorusu artık yanıtlanmış vaziyette.

Belirtilen bilgilere göre önceki sürümlerde yer alan LOW ve MEDIUM seçeneklerini olduğu gibi kullanmaya devam edebileceğiz. AUTO seçeneğine aldığımızda ise Trace ve sütun istatistik altyapısını kullanarak segmentlerin izlendiği görülüyor ve bu izlemeye bağlı olarak AIM tarafından kullanıma göre otomatik eklemeler yada çıkartmalar oluyor. İşlem otomatik olduğu için bizim neleri etkileştireceğimizi seçmemiz gerekmiyor.

Inmemory_automatic_level parametresini HIGH olarak ayarladığınızda Oracle In-Memory olarak ayarlanmış tüm nesneleri otomatik olarak InMemory MemCopress Auto olarak ayarlar.Bu AIM teknolojisinin bir parçası olan Oracle Database 20c’deki InMemory MemCopress alt yordamının yeni bir seçeneğidir. Eğer IN-Memory deposunda belirli nesnelerin olmasını istemiyorsanız bunları yine IN-Memory olarak ayarlayabilyorsunuz.

Daha sonra Inmemory_automatic_level parametresini HIGH olarak ayarladığımızda MemCompress Auto ile tüm segmentler No InMemory olarak ayarlanıyor.Oracle Database 20c ile birlikte Automatic In Memory teknolojisine gelen yeni bir özelikte AIM’in yalnızca etkin iş yükünü , gelen nesne istatistiklerine göre ayarlabilmenizdir.

AIM çalışmasını ve hareketlerini DBA_INMEMORY_AIMTASKS ve DBA_INMEMORY_AIMTASKDETAILS görüntülerinden takip edebilir ayrıca sorgulayabilirsiniz. Bununla birlikte v$im_segments görünütüsü kullanılarakta içerik, v$inmemory_area görüntüsü ile bellek kullanımı sorgulanabilir.

bparlayan

Blog sitemi boş zamanlarımda hem biraz karalamak hemde mesleki tecrübeleri paylaşmak için kullanmaktayım. Burası benim deşarj noktam. Bu paylaşımları istediğiniz gibi çoğaltabilir ve kullanabilirsiniz : ). Ufak bir teşekkür yeterli. bugra[@]bugraparlayan.com.tr adresinden iletişim kurabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Kapalı